Για τους λάτρεις της ασιατικής κουζίνας!
Υλικά
- 3/4 κούπας αναποφλοίωτο στρογγυλό καστανό ρύζι
- 250 γρ tofu
- 2 αποξηραμένα shiitake μανιτάρια (ποιότητας donko)
- 1 μεσαίο κομμάτι αποξηραμένο φύκι kombu
- 1/2 μπρόκολο
- 1 γλυκοπατάτα
- 2 κουταλιές σούπας τζίντζερ πικλα-(σερβίρισμα)
- 1 κουταλιά σούπας gomasio-μακροβιοτικό «καρύκευμα» από ελαφρά καβουρδισμένο, σπασμένο σουσάμι και αλάτι-(σερβίρισμα)
- 1 κουταλιά σούπας shoyu-σάλτσα σόγιας-(σερβίρισμα)
- σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό
- χύτρα ταχύτητας
- Πλένουμε το ρύζι κάτω από την βρύση 3 φορές και το βάζουμε στην χύτρα ταχύτητας (αναλογία νερού 1:2) μαζί με τα κομμένα shiitake και το κομμάτι kombu και τα βράζουμε για 45′. Αφήνουμε να περάσουν περίπου 20 λεπτά να εκτονωθεί η χύτρα ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια τζιντζερ πικλα και ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την ανοιχτή κατσαρόλα με ένα πανί και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει το ρύζι. Έτοιμο για σερβίρισμα.
- Βάζουμε τα αποξηραμένα shiitake να μουλιάσουν από βραδύς, τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες-τα κοτσάνια επειδή είναι σκληρά τα πετάμε-τα βάζουμε να βράσουν μαζί με το ρύζι στην χύτρα.
- Κόβουμε μια λωρίδα περίπου 3×10 εκατοστά kombu, ξεπλένουμε με νερό και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι στην χύτρα.
- Κόβουμε το tofu σε κύβους και το βάζουμε μαζί με το σκεύος στην κατσαρόλα με 1 δάχτυλο νερό για τον ατμό και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το νερό να βράσει γύρω στα 5′.
- Κόβουμε μισό μπρόκολο και το βάζουμε μαζί με το σκεύος στην κατσαρόλα με 1 δάχτυλο νερό για τον ατμό και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το νερό να βράσει γύρω στα 3′-4′ να είναι ακόμα τραγανό και βαθύ πράσινο.
- Βάζουμε την γλυκοπατάτα σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15′ και την ξεφλουδίζουμε.
- Παίρνουμε την τζιντζερ πικλα και την τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια τα οποία ανακατεύουμε με το ρύζι πριν το σερβίρισμα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπωλ, πασπαλίζουμε με gomasio και περιχύνουμε με shoyu.
Η συνταγή είναι από το cookpad.com