skip to Main Content

Καλοκαιρινό ανάλαφρο γλυκάκι!

Υλικά

Για την βάση:

  • 180 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
  • 115 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 55 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 40 γρ. βρώμη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό, large

Για τη γέμιση

  • 3 κρόκους αυγού
  • 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 500 ml γάλα, πλήρες
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για το σερβίρισμα Σταφύλια λευκά & κόκκινα

1. Για τη βάση: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βρώμη, το αλάτι και τρίβουμε το βούτυρο και το αλεύρι με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

2. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα δίσκου, τη τυλίγουμε με μία μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.

4. Έπειτα, βουτυροαλευρώνουμε δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές, σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 27 εκ. χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Αν κολλάει η ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.

5. Παίρνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα, διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση. Απλώνουμε τη ζύμη μέσα στη ταρτιέρα, πιέζοντας την με τα χέρια, ώστε να κολλήσει καλά στον πάτο και στα πλάγια του σκεύος και τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.

6. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει και έπειτα την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

7. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους, τη μισή ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.), το εκχύλισμα βανίλιας, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

8. Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα και την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.). Μόλις πάρει μια βράσει το μείγμα, το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.

9. Μόλις πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, αδειάζουμε όλο το μείγμα από το μπολ μέσα στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα.

10. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη, προσέχοντας να εφάπτεται ακριβώς στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνουμε να κρυώσει.

11. Σύνθεση: Μόλις κρυώσει η κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα στην ψημένη βάση και μεταφέρουμε την τάρτα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 ώρες.

12. Τοποθετούμε τα σταφύλια πάνω από την κρέμα, πιέζοντας τα ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.